Lite om pudelns historia

 

 

Pudelns hemland är Frankrike. År 1936 bildades Franska Pudelklubben som samma år utgav den första standarden (rasbeskrivning) för pudel. Här följer inledningen till pudelstandarden som i ett nötskal beskriver pudelns helhet och kynne:

"Pudeln hör till gruppen sällskapshundar. Den är en harmoniskt och proportionerligt byggd hund med karakteristisk lockig ull eller snörpäls. Pudeln är intelligent, alltid vaken och aktiv, har ett harmoniskt sinnelag samt ger intryck av elegans och stolthet. Pudelns gång är fjädrande och lätt, aldrig flytande eller långsträckt. Pudeln är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras, egenskaper som gör den till en särskilt trevlig sällskapshund."

Pudeln är en gammal ras. Den uppkom troligen i sydeuropa under tidig medeltid och spreds över hela Europa. Ursprungligen användes den större pudeln som vattenapporterande jakthund, till vilket den var synnerligen lämpad med sina simhudsförsedda tassar och tjocka, feta och vattenavstötande päls samt sitt samarbetsvilliga och intelligenta kynne.

 

Lejonfrisyren

För att hunden skulle kunna röra sig snabbare och friare i vattnet, klipptes pälsen på stora delar av kroppen och svansen, men runt bröstkorg och leder lämnades päls kvar för att skydda mot det kalla vattnet. Ett band i färg knöts ofta i huvudhåret för att jägaren lätt skulle känna igen sin hund i vattnet. Denna funktionella klippning är nu en av våra dagars populära utställningsfrisyrer, lejonklippningen!Från cirkusartist till  sällskapshund

Den större pudeln användes, förutom till jakt, även som dragare, tryffelletare och cirkusartist. Ända in på 1800 talet användes pudeln till jakt men efterträddes sedan av andra, snabbare och lättare raser och den stora pudeln övergick även den till att vara främst sällskapsdjur, som sina mindre bröder (toy-, dvärg- och mellanpudel).

I de svenska salongerna

När pudeln kom till Sverige är svårt att datera; den fanns med i några exemplar på SKK utställningar i slutet av 1800 talet, men det stora genombrottet kom inte förrän en bit in på 1900 talet.

Pudelns hälsa

Pudeln är i stort sett en frisk ras. Det finns dock två ärftliga defekter som är anslutna till SKK:s genetiska hälsoprogram: ögonsjukdomen PRA (Progressiv Retinal Atrofi) hos toy, dvärg och mellan samt HD (höftledsdysplasi) hos stor. Genom att köpa en registrerad valp från en seriösa uppfödare kan Du försäkra Dig om att föräldrarna är fria från PRA respektive HD röntgade (kontrollera status).

Storlekar (mankhöjd):
Toy <28cm
Dvärg 28-35cm
Mellan 35-45cm
Stor 45-60cm

Förutom de fyra storlekarna förekommer pudeln även i ett flertal färger; standarden godkänner svart, brunt, vitt, silver, röd och aprikos. Större variationer ges väl inte i någon annan ras: storlekar från ca 25 cm ända upp till 60 cm, ett stort antal färger samt dessutom frisyrer från helt kortklippt till stor lejonklippning att välja på!

 

 

Källa: Svenska Pudelklubben (www.pudelklubben.se)

Alice på utställning