Lite om Fransk Bulldogs historia

I rasens bakgrund finns både engelsk bulldogg och spanska hetshundar. Det spekuleras också om att spanska och portugisiska upptäcktsresanden tagit med sig mexikanska och peruanska hundar hem från sina resor och använt dessa i aveln. År 1880 bildades den första rasklubben i Frankrike. I England blev mottagandet avvaktande och svalt, eftersom det där redan fanns dvärgvarianter av den engelska bulldoggen, men så småningom lossnade det även där för rasen. Till Sverige kom den i början av 1900-talet och det första exemplaret registrerades 1913. 

 

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund.

 

Egenskaper / Mentalitet

Den är trevlig, humoristisk, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter.

 

 

Foto: © Scharlotte Peppare

 

Storlek och utseende

Huvudet ska vara kort, kvadratiskt med rynkor och uppstående öron, vilka kallas för fladdermusöron. Ögonen ska vara relativt stora, mörka och brett ansatta. Kroppen uppifrån sett, ska vara bred framtill och smal över höfterna med en lätt välvning över länden. Frambenen ska vara raka och benstommen kraftig. Pälsen är kort och glänsande. Svansen är oftast medfött kort, kan vara skruvad, men aldrig lång.

Rasens färger är: brindle (tigrerad), fawn eller skäck (begränsade tecken i svart eller fawn på vit botten). Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg.

 

Hälsa

Rasen kan ha vissa andningsproblem, orsakade främst av korta, runda huvuden och korta halsar.

 

Pälsvård

Ingen speciell pälsvård annat än avtorkning med trasa/sämskskinn och bad vid behov. Det är mycket viktigt att torka ur och sköta om rynkorna i ansiktet regelbundet.

 

Källa: Svenska Kennelklubben (http://www.skk.se/hundraser/fransk-bulldogg/)